Güneş gözlüğü seçimine dikkat! Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor

Göz Sağlığı ve Güneş Gözlükleri

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte UV ışınları daha dik bir açıyla gelmeye başlıyor ve göz sağlığını tehdit ediyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu, bu dönemde oluşabilecek rahatsızlıklara dikkat çekiyor. UV ışınları gözle görülemeyen ve hissedilemeyen zararlı ışınlardır. Özellikle açık göz rengine sahip kişiler, çocuklar ve yaşlılar bu dönemde daha dikkatli olmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre, uzun süre UV ışınlarına maruz kalan bireylerde katarakt riski %60 daha fazladır. Bu risk sadece yaşlılar için değil, genç yaşlardaki insanlar için de geçerlidir. Bu nedenle güneş gözlüğü takmak önemlidir. Güneş gözlükleri, katarakt riskini azaltmanın yanı sıra sarı nokta dejenerasyonu, kuşkanadı ve kornea hasarını önler. Aynı zamanda güneşin neden olduğu göz etrafındaki kırışıklıkları da engeller.

Katarakt Belirtileri

Kataraktın en büyük belirtisi görme bozukluğu ve azalmasıdır. Kataraktın mercekteki konumuna bağlı olarak şikayetler farklılık gösterebilir. Hastalar, gölgeleri görme, renkleri soluk algılama, çift görme, bulanık görme gibi belirtiler yaşayabilir. Katarakt, gece veya gündüz görme bozukluğuna da sebep olabilir.

Modern Cerrahi ile Tedavi

Hastanın yaşam tarzı, mesleği, gece görüş ihtiyacı gibi faktörler mercek seçiminde etkilidir. Katarakt tedavisi kişiye özeldir ve cerrahi yöntemler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bulanıklaşan doğal mercek, yapay bir mercek ile değiştirilerek net görüş sağlanır. Son yıllarda geliştirilen çok odaklı “Premium mercekler”, hastalara uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz bir yaşam sunar. Trifokal mercekler ise yakın, uzak ve orta mesafede net görüş sağlayarak günlük hayatta gözlük kullanımını azaltır.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Çocuğunuzun bu davranışı aslında gizli bir yardım çağrısı olabilir

Çocuklar dünyayı oyunla keşfeder, duygularını oyunla ifade eder. Ancak bazen masum gibi görünen bazı oyunlar, aslında bir sorunun habercisi olabilir. Uzmanlar, ebeveynlerin “sadece oynuyor” diyerek göz ardı ettiği bazı davranışların, çocuğun gelişimiyle ilgili önemli sinyaller taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

Bu kan grubuna sahipseniz dikkat, Alzheimer’a yakalanma riskiniz yüzde 82 daha fazla!

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, AB kan grubuna sahip kişilerin Alzheimer’a yakalanma riski, diğer kan gruplarına sahip bireylere göre yüzde 82 daha fazla.

Uzmandan elektronik sigara uyarısı: Akciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların akciğer ve kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Akkoyunlu, “Elektronik sigaralar aslında en büyük problemlerden bir tanesi. Normal sigaranın etkilerini ve içeriklerini biliyoruz ancak elektronik sigaralar söz konusu olduğunda ciddi bir çeşitlilikle karşılaşıyoruz. İçerikleri konusunda net bilgiler olmaması ve yan etkilerinin tam olarak bilinmemesi bu cihazları daha da riskli hale getiriyor” dedi.

Ekran süresi uzadıkça çocuklarda dikkat dağınıklığı ve dijital bağımlılık artıyor: Ekrandan uzak tutun

Yaz ayları yaklaşırken çocukların dijital araçlarla geçirdikleri vakit de artıyor. Uzmanlar aileleri çocukları uzun süre ekran başında tutmamaları konusunda uyarıyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.