Havuza girmeyi seviyorsanız, bu haber keyfinizi kaçıracak

Yüzme Havuzlarındaki Sağlık Riskleri

Yaz aylarında artan sıcak hava, insanları serinlemek için yüzme havuzlarına yönlendiriyor. Ancak halka açık havuzlar, beklenenden daha fazla sağlık riski taşıyabilir.

Mikrobiyoloji uzmanlarına göre, kalabalık havuzlar görünmeyen mikroplarla dolu olabilir ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Klor kokusu, temizlik hissi yaratsa da, aslında yeterli koruma sağlayamayabilir.

Quinnipiac Üniversitesi’nde biyomedikal bilimler profesörü olan Lisa Cuchara, havuzlardaki suyun görünümüne aldanmamak gerektiğini söylüyor. Ortak kullanım alanlarında mikropların yayılması kolay olup, havuzlar buna istisna değildir. Özellikle yaz aylarında havuzlara olan ilgi artarken risk de artış gösterebilir.

Havuzlardaki klor kokusu genellikle temizlik göstergesi olarak algılanırken, aslında durumun tam tersi olabileceğini belirtiyor Profesör Cuchara. Klorun ter ve idrar gibi maddelerle etkileşime girmesi sonucu oluşan kloramin adlı kimyasal, kötü kokulara ve sağlık risklerine yol açabilir.

Bir havuzda belirgin klor kokusu olması aslında temizlik göstergesi değildir” diyen Cuchara, güçlü klor kokusu olan havuzların daha dikkatli incelenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yapılan araştırmalar, İngiltere ve Galler’de son 25 yılda görülen su kaynaklı bulaşıcı bağırsak hastalıklarının büyük çoğunluğunun halka açık havuzlardan kaynaklandığını gösteriyor. Bu hastalıkların en yaygın nedenlerinden biri olan Cryptosporidium adlı parazit, suyla temas sonucu bulaşabilir ve şiddetli mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

Ayrıca, Pseudomonas aeruginosa bakterisi, jakuzilerde karşılaşılan cilt enfeksiyonlarına yol açabilir ve yüzme sonrası “yüzücü kulağı” adı verilen dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Bunların yanı sıra, havuz suyunda adenovirüs gibi grip benzeri semptomlara neden olan virüsler ve norovirüs gibi mide bulantısı ve kusma belirtilerine yol açabilen virüsler bulunabilir.

Havuz Sonrası Alınması Gereken Önlemler

Uzmanlar, sağlık risklerini tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmasa da, ağızdan su alınmaması, yüzme sonrası duş alınması ve kulakların iyi kurulanması gibi basit önlemlerle sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Related Posts

Ay toprağından su ve oksijen üretildi

Bilim insanları, yalnızca Güneş ışığını kullanarak Ay yüzeyinden su elde etmeyi başardı. Bu su, solunabilir oksijen ve roket yakıtı üretiminde kullanılabiliyor. Yeni yöntem, Ay’da kalıcı yaşam senaryolarını daha gerçekçi hale getirebilir.

Yapay zeka artık videoları gerçek zamanlı olarak dönüştürebiliyor!

Yeni yapay zeka aracı Mirage, canlı videoyu gerçek zamanlı olarak dönüştürebiliyor. Böylece yalnızca bir metin komutuyla oyunlar, videoları ya da gerçek dünyayı istediğiniz gibi görmeniz mümkün olacak.

Dünya genelinde korsan alarmı! Tüm bilgisayarlar tehdit altında

Bilgisayar korsanlarının Microsoft sunucularını hedef almasının ardında dünya genelinde alarma geçildi.

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Telegram’a yeni özellikler geldi

Telegram için yeni özellikler geldi. Kontrol listelerinden, kanallarda önerilen gönderilere kadar yeni özellikler uygulamaya geldi.

Yılın en güvenli otomobilleri açıklandı: Hyundai zirvede

Her geçen gün artan otomobil sayısı ve hızla değişen otomotiv sektörü, güvenlik konusunda daha fazla seçenek sunuyor. Tüketiciler, araç alırken sadece performans ve tasarımı değil, güvenlik gibi önemli bir detayı da göz önünde bulunduruyor. Kar amacı gütmeyen ABD kuruluşu IIHS, 2025 model yılı için en güvenli otomobilleri açıkladı. Peki, 2025’te en güvenli otomobiller hangileri? İşte detaylar.