Rekabet Kurulu, Tofaş’ın Stellantis’i devralmasını onayladı

Stellantis’in Tofaş’ı Devralma İşlemine Rekabet Kurulu’ndan Onay!

Rekabet Kurulu, Stellantis’in Tofaş’ı devralma işlemine, yatırım ve dağıtım taahhütleri çerçevesinde onay verdi.

Rekabet Kurumu’nun sitesinde yapılan açıklamaya göre, Kurul, tarafların sunmuş olduğu ikinci taahhüt paketini kabul ederek TOFAŞ Türk Otomobil AŞ’nin, Stellantis N.V.’ye ait olan Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’nin devralma işlemini tarihi bir kararla onayladı.

Bu karar, tarafların yatırım yapma şartına bağlanması bakımından Kurum tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca, genellikle durağan olarak fiyat çıktı analizine dayalı toplumsal refah kriterinin daha geniş ve rekabetin dinamik etkilerini dikkate alan bir perspektifle ele alınması gerektiğini uluslararası içtihat ve literatüre de önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Taraflarca sunulan taahhütler, yatırım planlarını, dağıtım ve satış kanalındaki tedbirleri ve yerli üretimin korunmasını kapsıyor. Tofaş’ın artırması taahhüt ettiği üretim ve ihracat kapasitesinin yanı sıra istihdama da olumlu katkı sağlayacağı hedefleniyor. Bu yatırım planının otomotiv ana sanayisine ve yan sanayiye de olumlu yansımalarının olacağı öngörülüyor. İşlem, verilen taahhütlerle Türk ekonomisine ve toplumsal refahın artışına katkı sağlayacak.

Taraflar, yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalındaki bazı tedbirlere de taahhütler sundu. İşlem taraflarının bayilerinin “one-stop-shop (tek durak)” olma riskini önlemenin hedeflendiği tedbirler, işlem için önemli rol oynadı.

Kurul, nihai inceleme sürecinde birçok rakip teşebbüsün ve üçüncü tarafın görüşlerini dinledi. Bu görüşler, Kurulun detaylı çalışmasında tek tek dikkate alınarak değerlendirildi.

Tarafların Ekim 2024’te sunmuş olduğu ilk taahhüt paketi, yeterli bulunmadığı için Rekabet Kurulu tarafından reddedilmişti.

Related Posts

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Yaz sezonu yaklaşırken dolandırıcılar harekete geçti: Araç kiralarken bunlara dikkat!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında yaşanan tüketici mağduriyetlerine dikkati çekerek, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi, gerek kiralama sürecinde gerekse sonrasında tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır” dedi.

Zirai dondan etkilenene destek

DenizBank, zirai dondan etkilenen üreticilerin faaliyetlerini güvence altına almak amacıyla bir dizi finansal çözümü hayata geçirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir